[ Äänen eXtreme ]

 

 
Ääriäänten äärellä
Jani Kohonen

KIRJAT
Petri Kuljuntausta
Äänen eXtreme, 2006.
kirja 416 s. (Like) ja audio-dvd,
kesto lähes 9 h

[kuva: Kimmo Brandt / com.pic]
kuvateksti: Kuljuntaustan teos esittelee nykypäivän uusimmat ääni-ilmiöt.

Jos Lordin hirviömetalli oli monelle uutta ja ällistyttävää, on Äänen eXtremessä monin verroin ihmeteltävää: äänten äärimmäisyyksistä löytyy kasvien ja eläinten soittamaa musiikkia, helikopterikvartettoja, avaruusmusiikkia sekä vedenalaisia konsertteja - ääniaseita ja geenimanipuloituja supermuusikkoja unohtamatta.

Petri Kuljuntaustan toinen kirjallinen teos pureutuu syvälle äänen mahdollisuuksiin. Teos esittelee nykypäivän villeimmät ääni-ilmiöt taustoineen ja luo katseen samalla sekä historiaan että tulevaisuuteen. Paljon on jo äänitaiteen ja kokeellisen musiikin alueella tapahtunutkin, sillä edellä esitetyistä ainoastaan geenimanipulointi on toteuttamatta.

Äänen eXtreme on kolmiosainen teos. Kirjan ensimmäinen osa esittelee äänitaiteen hurjimmat ilmiöt ja tulevaisuudenvisiot. Kakkososa taas on kuin äänitaitelijan oppikirja, missä Kuljuntausta kuvailee omaa tuotantoaan. Teokset ovat kuultavissa mukana tulevalta dvd-levyltä.

Soivan äänen lisäksi on kiintoisaa havaita, miten selvä filosofia useiden Kuljuntaustan omien äänituotosten taustalla on ollut. Taiteilija paljastaa myös käyttämänsä välineet ja äänilähteet, välillä jopa niin tarkasti että musiikkia harrastava lukija voisi kokeilla cover-versioiden tekemistä ohjeiden perusteella.

Kirjan vahvuuksia on musiikinhistorian tuntemus, sekä ääni-ilmiöiden kytkeminen muihin taiteen- ja tieteenaloihin. Sähkön keksimisen jälkeenkin tiede, erityisesti digitaaliteknologia, on mahdollistanut uusia äänenmuokkaustapoja. Millimetrin sadasosan pituinen nanokitara olisi ilman näitä keksintöjä jäänyt tekemättä, niin kuin tietokone ja monet jo arkipäivää olevat sähkösoittimetkin.

Kuljuntaustan esittelemät hämmästyttävät teoriat ja konseptit eivät jää vain sanahelinäksi. Kirjan kylkiäisenä seuraava lähes yhdeksän tunnin audio-dvd kertoo lopullisesti mistä on kyse. Levyn 42 ääniteosta esittelevät Kuljuntaustan tuotantoa laajasti vuosilta 1994-2005.

Kuljuntaustan ääniteokset ovat ilmaisultaan lähempänä niin sanottua äänitaidetta ja radioteatterin ilmaisua, kuin melodisrytmistä musiikkia. Varsinaisia tiettyihin taajuuksiin vangittuja säveliä onkin harvassa.
Välillä hälymäisiä, prosessoituja kudoksia kehitellään verkkaisesti kymmenienkin minuuttien ajan, kun taas osa teoksista pohjautuu puhtaisiin ympäristönauhoituksiin ja ’äänikävelyihin’, joissa puolestaan sattuma on määrännyt tapahtumien kulun.
Luonnon ja ihmiskulttuurin välinen suhde on myös innoittanut taiteilijaa. Esimerkkinä tästä on The Good And The Evil, maailmanhistorian alusta loppuun kertova akustinen tarina.

Huolimatta läheisestä suhteestaan käsiteltävään asiaan, kirjoittaja onnistuu pysymään suurimman osan ajasta objektiivisena kuvailijana. Ajoittain kirjoittajan esteettiset näkemykset ja humaani maailmankatsomus työntyvät kuitenkin esiin. Tämä siitäkin huolimatta, että teknologialla on niinkin keskeinen osuus hänen omassakin taiteessaan.

Keskisuomalainen 05.7.2006